
ÖRNEK RAPORLAR
Tanımlayıcı İstatistikler

Tablo 2. Tanımlayıcı İstatistikler

Tablo 3. Demografik Özellikler


Hipotez Testleri


Tablo 1 ……. ölçümlerinin zaman ve gruplara göre karşılaştırılması

*: p<0,05 a, b, c, d, e: Aynı satırda farklı harfleri taşıyan ortalamalar arasındaki farklar önemlidir (p<0,05).
Yöntem
Grupların (Sol, Sağ) her bir güne göre karşılaştırılmasında bağımsız örneklemler için t testi (independent samples t test) kullanıldı. Bununla birlikte, her bir grubun zamana (1. gün, 2. gün, 3. gün, 4. gün, 5. gün,) göre karşılaştırılması ise tekrarlı ölçümler için varyans analizi (repeated measures ANOVA) ile yapıldı. İstatistiksel anlamlılık (önemlilik) düzeyi 0,05 olarak alındı. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirmesi SPSS 26 paket programı kullanılarak yapıldı.
Tablo 2. ………… ölçümlerinin gruplara göre karşılaştırılması

*: p<0,05 a, b, c, d, e: Aynı satırda farklı harfleri taşıyan ortalamalar arasındaki farklar önemlidir (p<0,05).
Yöntem
Her bir grubun (Grup1, Grup2, Grup3) karşılaştırılmasında Varyans analizi (ANOVA) kullanıldı. Her bir grubun ikili karşılaştırılmasında ise Duncan çoklu karşılaştırma testi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık (önemlilik) düzeyi 0,05 olarak alındı. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirmesi SPSS 26 paket programı kullanılarak yapıldı.
Tablo 3. ............ gruplara göre karşılaştırılması

*: p<0,01, a, b, c, d: Aynı sütundaki farklı harfleri taşıyan ortalamalar arasındaki farklar önemlidir (p<0,05)
Bulgular
Tablo 3’de ……… gruplara göre karşılaştırılmasına ait varyans analiz sonuçları sunuldu. Analiz sonuçlarına göre ………. bakımından, gruplar arasında anlamlı farklılıklar belirlendi (p<0,05). ………. değerlerine ait aritmetik ortalamalar değerlendirildiğinde, 6. grubun diğer gruplardan daha yüksek olduğu görüldü. Bununla birlikte 12., 22., 31. ve 32. grupların diğer gruplara göre daha yüksek ……… değerine sahip olduğu belirlendi.
Tablo 4. ………. yaşa göre düzeltilmiş vücut ölçüleri kullanılarak oluşturulan çoklu doğrusal regresyon analizine ilişkin varyans analizi sonuçları

***: p<0,001
Bulgular
Tablo 4’de verilen varyans analizi sonuçlarına göre, Anadolu ve İtalyan mandalarının canlı ağırlık tahminine ilişkin uygulanan çoklu doğrusal regresyon modeli önemli bulunmuştur (p<0,001). Buna göre, tüm modeller için regresyon katsayılarının sıfıra eşit olduğu seklindeki hipotezi ( :j=0) reddedilir. Bir diğer anlatımla, modele ilişkin bulunan en az bir regresyon katsayısı sıfırdan farklıdır.
Geçerlik ve Güvenirlik Analizleri



Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemler
Tablo 1. .......... yaşa göre düzeltilmiş vücut ölçüleri kullanılarak oluşturulan çoklu doğrusal regresyon analizi sonuçları

*: p<0,05 **: p<0,01 ***: p<0,001
Bulgular
Anadolu mandalarının vücut ölçüleri kullanılarak elde edilen çoklu doğrusal regresyon katsayıları ve önem kontrollerinin yer aldığı Tablo 1. incelendiğinde, göğüs genişliği, ön meme başı uzunluğu ve kalça yumru genişliği değişkenlerinin canlı ağırlık üzerindeki etkisinin önemli olmadığı (p>0,05), cidago yüksekliği, beden derinliği, vücut uzunluğu, ökçe yüksekliği ve sağrı genişliği değişkenlerinin ise model için önemli bir etkiye sahip olduğu görülmektedir (p<0,05). Tablo 1’de verilen t değerleri, Anadolu mandalarının canlı ağırlığı üzerinde en önemli etkiye sahip değişkenlerin sırası ile beden derinliği, sağrı genişliği ve vücut uzunluğu olduğunu göstermektedir.
Tablo 1’de verilen çoklu belirleme katsayısının (R2) 0,995 olması, canlı ağırlık tahmininde uygulanan çoklu doğrusal regresyon modelinin açıklama oranının %99,50 olması anlamını taşımaktadır. Diğer bir anlatım ile canlı ağırlıktaki değişimin %99,50’u vücut ölçülerine ilişkin değişkenler tarafından açıklanırken, etkisi önemli bulunan vücut ölçülerine ilişkin beş değişken ile canlı ağırlıktaki değişimin %99,50’i ( R2= 0,995) açıklanmaktadır.
Tablo 2. Korelasyon katsayıları

Tablo 3. X ve Y' nin ……. özelliklerine göre Ward ile kümelenmesi

Şekil 1. X'in ………….özelliklerine göre Ward ile kümelenmesine ait dendrogram

Şekil 1. Y'in ………….özelliklerine göre Ward ile kümelenmesine ait dendrogram
